Ringenäs golfbana & banstatus
Ringenäs golfbana
Ringenäs golfbana består av tre 9-hålsslingor som dagligen utgör en kombinerad 18-hålsbana samt en 9-hålsbana, därför har vi en daglig uppdaterad banstatus med slingkombinationer. De tre olika slingorna innehar tre olika karaktärer vilket skapar en varierande upplevelse för er golfare beroende på vilka slingkombinationer vi använder oss av. Med havet som utsikt och friska havsbriser som blåser västerifrån så finns här många fina stunder att spela golf på! Här får du reda på Ringenäs banstatus, vilka slingor vi har idag, golfbilsregler, tillfälliga-, och lokala regler.
Banstatus
18-hålsbanan: Öppet
9-hålsbanan: Öppet
Med reservation för frost!
Har du en bokad starttid som skulle beröras av frost får du ett meddelande om att din starttid kommer att strykas. Lediga tider som berörs av frost kommer att blockeras så de ej blir tillgängliga.
Fordon
Golfbilar är tillåtet. Vid dåliga förhållanden kan detta bli förbjudet, information om detta får ni i receptionen och vid första tee.
Tillfälliga- och lokala regler
På Ringenäs har vi några lokala regler som kan vara bra att veta om för ditt spel. Väder och vind kan även påverka våra tillfälliga lokala regler, läs mer genom att klicka här.
Starttid, bokningsregler & slopetabell
Bra att veta
Boka din starttid på Ringenas GK för att garantera plats på banan innan du anländer till anläggningen. Glöm inte att vår 9-hålsslinga endast är bokningsbar först 19.00 dagen innan. Är kiosken inte öppen när ni kommer hit finns det alltid möjlighet att gå in i restaurangen för att köpa sig något att fika. Se öppettider längst ned på sidan.
Ringenäs golf, hotell & konferens
Spela golf på en unik plats utmed Halmstads västkust och njut av golf & landskap i de friska havsbriserna!
Utmana dig själv och andra
Tävlingsprogram
Utmana dig själv och andra genom att delta i någon av våra spännande golftävlingar under året! Oavsett om du är nybörjare eller erfaren golfare, är våra tävlingar en perfekt chans att finslipa dina färdigheter, träffa andra golfentusiaster och känna adrenalinet när du tävlar om vinsten. Så varför inte sätta ditt spel på prov och ha kul på samma gång? Anmäl dig nu och ta del av årets mest spännande golfupplevelser!
Ringenäs golf, hotell & konferens
Boka på hela paketet. Läs mer om våra populära golfpaket och ta del av både boende, middag och andra faciliteter för en komplett upplevelse!
Lokala regler
LOKALA REGLER 2024 FÖR RINGENÄS GOLFKLUBB
Golf spelas enligt gällande Regler för Golfspel. Spel- och tävlingshandboken kapitel 1, handicapreglerna och amatörreglerna samt följande Lokala regler:
LOKALA REGLER OCH TILLFÄLLIGA LOKALA REGLER
Tillfälliga lokala regler finns anslagna på anslagstavlan i entrén och på hemsidan (www.rigk.se).
Därutöver gäller följande lokala regler för allt spel på klubben såvida inget annat anges i samband med en enskild tävling. För den fullständiga svenska texten till en lokal regel där hänvisning är till Modell för lokal regel, se Spel och tävlingsinfobanken på SGF:s hemsida under Lokala regler.
PLIKT FÖR BROTT MOT LOKAL REGEL (om inget annat sägs i den lokala regeln):
Allmän plikt (förlust av hål i matchspel eller två slags plikt i slagspel).
Out of Bounds (Regel 18.2)
Om en spelares boll ligger på banan och inom två klubblängder från det elektriska gränsstaketet som är fäst på out of boundsstolparna får spelaren ta lättnad utan plikt enligt förfarandet i Regel 16.1, men baserat på denna referenspunkt:
punkten som är två klubblängder från staketet och på samma avstånd från hålet till punkten för den ursprungliga bollen (se MLR E-7).
För hål gul 2:a upphör detta lättnadsalternativ där out of bounds gränsen övergår i rött pliktområde fram till green.
En boll som blir liggande på eller bortom vägen på hål Blå 2, 3 och 9 samt Röd 9 (infartsvägen) är out of bounds även om den blir liggande på en annan del av banan som är innanför banans gräns på andra hål.
En boll som blir liggande på eller bortom vägen på hål Röd 5 och 6 är out of bounds även om den blir liggande på en annan del av banan som är innanför banans gräns på andra hål
Pliktområde (Regel 17)
Det röda pliktområdet på vänster sida av hål Gul 2 som bara är definierad på en sida är oändligt och är en spelförbudzon. Lättnad med 1 slags plikt enligt Regel 17.1e
Onormala banförhållanden (Regel 16.1)
a) Mark under arbete (MUA)
Alla områden som identifieras av blå pinnar eller omslutes av vit linje är MUA.
Områden definierade av blå pinnar med grön topp är spelförbudszon som ska behandlas som ett onormalt banförhållande. Lättnad utan plikt för störande inverkan av spelförbudszonen måste tas enligt Regel 16.1f.
Områden i bunkrar där sand har förts bort av rinnande vatten vilket gett upphov till djupa fåror genom sanden är mark under arbete. Störande inverkan föreligger inte som bara ger störande inverkan på spelarens stans.
Dräneringssträngar eller märken efter sådana på spelfältet är mark under arbete men störande inverkan föreligger inte om skadan bara är störande inverkan på spelarens stans).
Om en spelares boll på GUL 9:a är i området bakom green i höjd med vänstra paddelbanan (inkl. grusväg kortsida) och höger i spelriktningen eller boll ligger på/bortom vägen har spelaren ett extra alternativ, droppa den ursprungliga bollen eller en annan boll i droppzonen även om den skulle vara närmare flaggan. Droppzonen är ett lättnadsområde enligt Regel 14.3.
b) Oflyttbara tillverkade föremål
Ett ungt träd identifierat med stödpinne är spelförbudszon.
Om en spelares boll ligger var som helst på banan, utom i ett pliktområde, och den ligger i eller vidrör ett sådant träd eller att ett sådant träd ger störande inverkan på spelarens stans eller området för den avsedda svingen måste spelaren ta lättnad enligt Regel 16.1f.
För hål Gul 2 på vänstersida är de röda pinnarna med gröna grön topp med tillhörande elstängseltråd oflyttbara hindrande föremål. Lättnad utan plikt Regel 16.1.
Beslutade av Ringenäs GK:s R&H-Kommittén 2024-06-05
Ringenäs golfbana & banstatus
Tillfälliga lokala regler
Lägesförbättring
När en spelares boll ligger på någon del av spelfältet som klippts till fairwayhöjd får spelaren ta lättnad en gång utan plikt genom att placera den ursprungliga bollen, eller en annan boll, i och spela från detta lättnadsområde:
Referenspunkt: Den ursprungliga bollens läge
Lättnadsområdets storlek mätt från referenspunkten: inom en klubblängd från referenspunkten men med dessa begränsningar:
Begränsningar för lättnadsområdets läge:
Får inte vara närmare hålet än referenspunkten
Måste vara på spelfältet
När en spelare fortsätter enligt denna lokala regel måste spelaren välja en punkt att placera bollen på och använda proceduren för att återplacera en boll enligt Reglerna 14.2b(2) och 14.2e
Plikt för att spela boll från fel plats i strid med lokal regel: allmän plikt enligt Regel 14.7a
// Regel & Handicap kommittén
Spelformer
Slagtävling
Slagtävling gäller att spela det fastställda antalet hål på minsta antal slag, brutto eller netto (dvs. avdrag för spelhcp). Det innebär att man måste håla ut på varje hål.
Slaggolf
Räkningen sker i antal slag där dock antalet slag per hål är begränsat. Alla spelare får spela maximalt fem slag över par på varje hål oavsett hålets index. Har spelaren inte hålat ut efter par + 4 slag plockas bollen upp och resultatet noteras till par + 5 slag på scorekortet.
På par 3 hål blir maximala antalet slag 8, på par 4 hål 9 slag och på par 5 hål 10 slag.
Slaggolf kan spelas med eller utan hcp.
Anmärkning: Slaggolf är en handicaprond och spelhandicapen fördelas på hålen på samma sätt som vid poängbogey.
Poängbogey
I poängbogey beräknas poäng efter det uppnådda resultatet på varje hål. Tävlarens resultat är summan av poängen på varje hål. Spelas normalt netto, dvs. man erhåller slag motsvarande sitt exakta hcp enligt banans slopetabell.
För ett resultat, netto, som är lika med hålets par erhåller man 2 poäng. För varje slag lägre än par, ytterligare 1 poäng. För varje slag högre än par får spelaren avstå 1 poäng.
Får man inget poäng bör man ta upp bollen och gå vidare.
Matchspel
I matchspel tävlar spelaren och motspelaren eller sidorna (i parspel) mot varandra hål för hål.
En spelare vinner ett hål när a) han/hon avslutar hålet på färre antal slag än motspelaren, b) motspelaren skänker hålet eller c) motspelaren får den allmänna plikten i matchspel (förlust av hål).
Ett hål är delat när spelaren och motspelaren avslutar hålet på samma antal slag.
En spelare vinner en match när a) spelaren leder över motspelaren med fler hål än det finns hål kvar att spela, b) när motspelaren skänker matchen eller c) om motspelaren blir diskvalificerad.
Om en spelare är lika mycket ”upp” som det är hål kvar att spela kallas det dormie.
Matchen slutar när återstående hål att spela är färre än antalet hål som en sida är upp, t ex 2 upp och 1 återstående hål, vilket anges 2/1.
Anmärkning: Om det är oavgjort efter sista hålet spelas ett hål i taget tills matchen är avgjord såvida tävlingsvillkoren inte anger att matchen ska sluta oavgjord istället för att förlängas.
Handicap: Match kan spelas med eller utan hcp. I en hcp match erhåller spelaren/sidan med den högre spelhandicapen hela skillnaden mellan de båda sidornas hcp. Sidan med den lägre spelhandicapen spelar därefter med 0 erhållna slag. Skillnaden i spelhandicapen fördelas enligt index på hålen i stigande följd. Vid 9-håls matchtävling fördelas hela skillnaden mellan spelarnas spelhandicap över 18 hål.
Foursome, Foursome greensome, Irish greensome. Parspel
I foursome spelar två partners tillsammans som en sida genom att växelvis spela en enda boll.
Reglerna för denna spelform är i huvudsak samma som i individuellt spel, förutom kravet att partners slår ut på vartannat hål och hålet spelas ut genom att slå växelvis. (Gäller även vid plikt. Om bollen hamnar i pliktområde spelar partnern nästa slag efter det att plikten tagits.)
I greensome, som är en modifierad form av foursome, slår båda spelarna ut på varje hål och väljer därefter vilken av de båda bollarna de vill fortsätta med. Spelaren, som inte slog ut den valda bollen, spelar nästa slag och sedan slår spelarna vartannat slag på samma sätt som i foursome.
Anmärkning 1: Pliktslag som spelare ådrar sig, påverkar inte spelordningen i greensome. Om sidan ådrar sig pliktslag på en boll innan man har valt vilken boll man ska fortsätta med, är plikten kopplad endast till den bollen.
Anmärkning 2: I greensome kan man, från tee, endast spela provisorisk boll för en av de ursprungliga bollarna. Om en boll eller båda bollarna kan vara förlorad/-e utanför ett pliktområde eller out of bounds får sidan välja att spela en provisorisk boll. En av spelarna väljer då att spela den provisoriska bollen från den tee partnern slog den ursprungliga bollen
Den provisoriska bollen blir endast i spel om båda bollarna har gått out och bounds och /eller om ingen av dem hittas. Den spelare som inte slog den provisoriska bollen ska slå nästa slag.
Hittas en av de ursprungliga bollarna blir den parets boll i spel och den provisoriska bollen är ur spel. Den spelare vars boll inte hittades, ska nu slå nästa slag på partnerns hittade boll.
Irish greensome är en variant av greensome, där båda spelarna slår ut från tee och sedan, på hål med par 4 och par 5, slår ytterligare ett slag på partnerns boll (oavsett om någon fått ett pliktslag). Därefter väljer paret vilken boll de vill fortsätta att spela på.
Fyrboll (bästboll och bästboll/sämstboll)
I fyrboll spelar två partners som en sida där var och en spelar varsin boll. Sidans score på hålet är den lägsta av partnernas scorer på det hålet.
OBS! En spelares resultat i fyrboll är inte en handicapgrundande.
Fyrboll bäst/sämst spelas endast som matchspel. Spelas om två alternativt tre poäng per hål. Den sida som har bästa boll har bäst resultat och vinner en, alternativt två, poäng. Den sida vars sämsta boll har bäst resultat, vinner en poäng. Matchen slutar när en sida vunnit fler poäng än vad som återstår att spela om.
Anmärkning: Den spelare med lägst spelhandicap får 0 i spelhandicap. Övriga tre spelare får spelhandicap motsvarande skillnaden till den spelare som har lägst.
Scramble och Texas scramble lagspel
Varje lag kan bestå av två, tre eller fyra spelare.
Scramble. Samtliga spelare slår ut varsin boll från tee. Därefter väljer laget från vilket läge (d v s från vilken boll) de vill fortsätta spela och markerar den. Spelarna placerar därefter i valfri ordning sina bollar inom ett visst bestämt avstånd, t ex ett scorekort eller klubblängd, dock inte närmare hålet, och spelar sina slag.
Spelet fortsätter på samma sätt, dock att man återskapar läget i bunker t ex genom att kratta. Ett hål är avslutat först när alla spelare i laget haft möjlighet att håla ut och därmed förbättra lagets resultat.
Lagmedlemmar får ge varandra råd.
Anmärkning: Formatet kan modifieras i tävlingsvillkoren så att laget måste välja varje spelares utslag minst eller maximalt antal gånger – Texas scramble.
Köpenhamnare
Köpenhamnare är en spelform mellan tre spelare och som spelas enligt slagspelsregler.
Spelarna delar på 6 poäng per hål enligt följande sätt:
Det bästa resultatet ger 4 poäng. Det näst bästa 2 poäng. Det sämsta 0 poäng.
Om en spelare är ensam bäst och de andra lika fördelas poänger 4-1-1.
Om två är bäst och den tredje sämst fördelas poängen 3-3-0.
Då alla tre är lika fördelas poängen 2-2-2.
Spelhandicap fördelas som vid matchspel.
Eclectic
Eclectic spelas över två eller fler på varandra följande ronder och där bästa bruttoresultatet (om det är en scratchtävling) eller bästa nettoresultat (om det är en handicaptävling) på varje hål noteras efter hand som pelaren/sidan fått dem under någon av ronderna. Summan av dessa bästa hålresultat utgör totalresultatet. (Kan vara 9 eller 18 hål tävling)
Flaggtävling
Flaggtävling är en lagtävling i vilken varje spelare tilldelas en individuellt markerad flagga. Flaggan ska placeras där bollen ligger när spelaren förbrukat så många slag som motsvarar banans par plus spelhandicap. Skulle en spelare ha slag kvar efter att ha spelat det bestämda antal hål, ska spelaren fortsätt på nästa rond så långt slagen räcker.
Anmärkning 1: Resultat uppnådda i flaggtävling är handicapgrundande efter beslut i handicapkommittén eller tävlingsledningen.
Anmärkning 2: Vinner gör den som spelat flest antal hål. Vid lika resultat vinner den spelare som ligger närmast hål på det hål där flaggan placeras.
Anmärkning 3: Om bollen efter spelarens näst sista eller sista slag är förlorad eller out of bounds placeras flaggan där detta slag slogs. Detsamma gäller om spelaren ådrar sig pliktslag.
Anmärkning 4: Om bollen är förlorad i ett pliktområde på den näst sista eller sista slaget placeras flaggan vid skärningspunkten till pliktområdet.